luni, 14 noiembrie 2011

Top cele mai bune carduri de credit

Cei care au nevoie de o rezerva de bani disponibila pentru cumparaturi, trebuie sa aiba in portofel un astfel de card

Cardul de credit are ca orice produs, avantaje si dezavantaje, insa folosit rational ne poate ajuta sa iesim din unele situatii financiare dificile. Pentru a vedea care sunt cele mai bune carduri de credit, am luat in considerare cardurile standard din oferta bancilor si am comparat dobanda si comisioanele platite.

Daca avem un card cu o limita de credit utilizata tot timpul, atunci dobanda DAE este criteriul cel mai important, insa pentru cei care utilizeaza cardul la cumparaturi si achita in perioada de gratie suma utilizata, cel mai important criteriu de comparatie sunt comisioanele de administrare si emitere.

Top carduri de credit dupa dobanda DAE

Cea mai mica dobanda DAE la un card de credit cu o limita de 5000 lei, este oferit de BRD - MasterCard Punct cu Punct, cu o dobanda de 14.32% si o taxa de administrare anuala de 25 lei. Dobanda anuala efectiva DAE la acest card este de 16.39%, un nivel care este mai ridicat decat dobanda oferita la credite de nevoi personale fara ipoteca, iar perioada de gratie ajunge la 60 de zile, perioada in care utilizati creditul fara a plati dobanda, daca rambursati suma utilizata pana la finalul perioadei.

Cardul de credit MasterCard de la Alpha Bank are o rata a dobanzii de 16.75% si un comision de administrare anuala de 10 lei, iar perioada de gratie oferita la sumele utilizate pentru plata cumparaturilor este de 55 zile.

Cu o dobanda de 16.17% cardul de credit de la Intesa Sanpaolo, mai mica decat oferta de la Alpha Bank, are totusi o dobanda DAE mai mare, de 19.45%, deoarece comisioanele sunt mai mari. Comisionul de administrare este de 30 lei si in plus banca solicita si plata unui comision la emiterea cardului in valoare de 15 lei.

Carduri de credit care au o rata a dobanzii mai mica de 20%, regasim in oferta Bancii Carpatica, dobanda de 16% si DAE de 20.4% sau la BCR si CEC Bank, unde rata dobanzii este de 17.71% variabila, in functie de evolutia Robor la 3 luni plus marja fixa a bancii si respectiv de 17.65%.

Compara oferta completa a bancilor din Romania pe moneycenter.ro, in sectiunea carduri de credit.

Cele mai mici comisioane de administrare

Pentru cei care utilizeaza cardul de credit ca si rezerva de lichiditate temporara si nu au utilizata limita de credit in afara perioadei de gratie, principalul criteriu de comparatie este reprezentat de nivelul taxelor platite la emitere, cele la reinoirea cardului si in special comisionul anual de administrare.

Dupa acest criteriu, chiar daca acum avem oferte care ne imbie cu un comision 0 in primul an, cel mai mic comision il veti plati la cardurile de credit de la Alpha Bank, MasterCard standard si MasterCard Cosmote, un card de credit emis in colaborare cu firma de telefonie mobila Cosmote, valoare comision anual de 10 lei.

La OTP Bank platiti un comision anual de 19.92 lei, la care se adauga o taxa de emitere de 10 lei, platita o singura data la emiterea cardului. Cu un comision anual de 25 lei, cardul de credit MasterCard Forte de la Banca Transilvania, se inscrie in topul cardurilor la care plata anuala a comisionului nu face o gaura in buget.

Importanta acestor comisioane si taxe, creste atunci cand valoarea primita ca si credit este mai redusa, un comision anual de 20 lei la un credit de 1000 lei reprezinta 2% din valoare, in timp ce la o limita de 10000 lei doar 0.2%.
sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu